MW Ερωτηματολόγιο: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΟΥΓΟΥΝΑΣ

Home » MW Ερωτηματολόγιο: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΟΥΓΟΥΝΑΣ

Ο Μιχάλης Πούγουνας

(NEW ZERO GOD, NEXUS, FLOWERS OF ROMANCE)

απαντά στο ερωτηματολόγιο του MUSIC WORKS

Μιχάλης Πούγουνας

Μιχάλης Πούγουνας (φωτό Γ.Κεχαγιάς)

1. ΠΡΟΣΟΝΤΑ;

Τραγουδώ στους New Zero God και πότε-πότε παίζω μερικά keyboards ή λίγο μπάσο εάν θέλω να συνθέσω… Έχω σπουδάσει σκηνοθεσία κιν/φου και ομιλώ την Αγγλικήν…

2. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΟΥ;
Η συνεργασία μου με τον Wayne Hussey, για το άλμπουμ των Flowers of Romance “Brilliant Mistakes”. H παραμονή του τραγουδιού “Kiss the Witch” των New Zero God, στα charts του Αγγλικού Gothic περιοδικού Dominion, για 2 μήνες το 2011. Η συμμετοχή μου στην διασκευή από Αγγλους και Αμερικάνους μουσικούς, του “Everyone Says Hi” του David Bowie, για φιλανθρωπικούς σκοπούς και η ανακήρυξή του, σε Gothic τραγουδι της χρονιάς 2011, για την Αγγλία. Η εμφάνισή μου με τους Flowers of Romance, το 1997, στο γήπεδο της Ριζούπολης. Η πρώτη μου συμμετοχή ως ηθοποιός, σε Αγγλική ταινία (Athens Drift), το 2012. Φαντάζομαι είναι και άλλα που ξεχνάω τώρα…

3. ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ;
Δεν μπορώ να πω ότι είναι πολλές. Απλά θα ήθελα να μπορώ να κάνω μουσική όσο ζω και να ζω από την μουσική…

4. ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΥΧΟΣΟΥΝ ΝΑ ΕΙΧΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙ;
Χα! Υπάρχουν κάποια που τα ακούς σε ένα άσχετο μέρος και λές «Να! Θα ήθελα να το είχα γράψει εγώ αυτό…» Νομίζω σε όλους συμβαίνει. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό αυτή την στιγμή, είναι το “Trio in E flat” του Franz Schubert όπως το έπαιξαν οι Ralph Holmes, Raphael Wallfisch και Howard Shelley για το soundtrack της ταινίας The Hunger. Είναι ένα τραγούδι που μου άρεσε από την πρώτη φορά που το άκουσα. Όπως και το “Sense of Doubt” του David Bowie.

5. DESERT ISLAND DISCS (ΔΙΣΚΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΡΗΜΙΚΟ ΝΗΣΙ);
To “The Crack” των Ruts. To “Leftism” των Leftfield. To “Feel the noize: Greatest hits” των Slade. To “Carved in Sand” των Mission. To “Their Satanic Majesties Request” των Rolling Stones και το “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” των Beatles.

6. ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ / ΓΚΡΟΥΠ;
O John Lydon και ο Joe Strummer μοιράζονται την πρώτη θέση. Οι Slade μου αρέσουν πολύ, γιατί περνάω καλά με την μουσική τους και έχουν αυτή την..ομίχλη της δεκαετίας του ‘70… Από τις καινούργιες σχετικά μπάντες, μου αρέσουν οι Eden House καθώς και οι Sicknote. Νομίζω πως ανάλογα με την εποχή και την ψυχολογική κατάσταση αλλάζουν όλα αυτά…

7. ΤΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΟΥΣ ΤΩΡΑ;
Επειδή κάθε εβδομάδα, κάνω μιά ραδιοφωνική εκπομπή γιά έναν Καλιφορνέζικο ραδιοφωνικό σταθμό στα FM, αλλά για και έναν Αγγλικό ιντερνετικό, ακούω πολλά καινούργια πράγματα… Επειδή η προσφορά σε νέες κυκλοφορίες είναι τεράστια και η ποιότητα πολύ υψηλή, προτιμώ να ακούω συγκροτήματα της σκοτεινής σκηνής, αλλά δεν με ενοχλεί να ακούω και κάποιο ηλεκτρονικό, punk ή alternative σχήμα.

8. TΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;
Anger is an Energy: My Life Uncensored του John Lydon

9. ΧΟΜΠΥ
Μου αρέσει να βλέπω ταινίες. Ακόμα, μου αρέσει να περπατάω καμμιά 10αριά χιλιόμετρα κάθε μέρα ως άσκηση…

10. ΒΙΝΥΛΙΟ,ΚΑΣΕΤΑ, CD, MP3 ή WEB STREAMING;
Βινύλιο δαγκωτό. Το CD δεν μου άρεσε, από τότε που πρωτοβγήκε. Το MP3 είναι κουταμάρα. Σαν κάποιος να νομίζει ότι είδε μιαν ολόκληρη ταινία, επειδή είδε τα «προσεχώς» στον κιν/φο. Το Web Streaming είναι καλό για μαγαζιά με ρούχα ή φαστ φουντάδικα… όχι για μουσικόφιλους.

11. Η (INDIE) ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ;
Υπάρχουν πάρα πολλά συγκροτήματα εκεί έξω και ευτυχώς το ίντερνετ βοηθάει στο να τα βρεις, αν ξέρεις τι θες κι αν ψάξεις λίγο. Το καλοκαίρι που μας πέρασε ας πούμε, με την ακύρωση του Alt Fest, έγιναν στη θέση του, αρκετά διαφορετικά φεστιβάλ κι ένα από αυτά είχε μόνο steampunk καλλιτέχνες. Κι όμως υπάρχει steampunk σκηνή, άσχετα εάν εμείς ως χώρα δεν το γνωρίζουμε. Η προσφορά λοιπόν είναι πολύ μεγάλη σε underground επίπεδο.

Το ίντερνετ όμως έχει και τα κακά του: Πιστεύω πως τα σημερινά παιδιά δεν θα αγοράσουν ποτέ ξανά δίσκους ή CD, γιατί αυτό ήταν ένας παλιότερος τρόπος ζωής. Η πλειοψηφία των σημερινών νέων μπορεί να ακούει ό,τι θέλει απ’ το ίντερνετ, μέσω του κινητού τηλεφώνου. Κανείς δεν τους έμαθε την συνήθεια να επισκέπτονται ένα δισκοπωλείο. Έτσι λοιπόν, όπως όλη η ζωή έχει γίνει fast food, έτσι και η αγορά της μουσικής. Είναι και ενδεικτικό της εποχής μας: Η απάθεια, η επιφανειακή καθημερινότητα, ο φόβος να μοιραστεί ο συγχρονος ανθρωπος σκέψεις και συναισθήματα και η έλλειψη επικοινωνίας δείχνουν και την εικόνα της μουσικής.

Αν κάποτε λέγαμε, ότι στο mainstream γραφονται «απλά τραγούδια», εδώ και πολλά χρόνια, τα τραγούδια που γράφονται είναι με δείγματα από παλιότερες μουσικές επιτυχίες. Είναι εμφανές, ότι το μυαλό βρίσκεται σε στασιμότητα και δεν μπορεί ή βαριέται να παράγει… Αν μπορούσε, θα διαδήλωνε και για την κατάντια της συγχρονης κοινωνίας. Στο underground επίπεδο όμως, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, αλλά λόγω περιορισμένων οικονομικων δυνατοτήτων, είναι περιορισμένο και το κοινό. Να μου πεις, έτσι δεν ήταν πάντα ?

12. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ;
Κανεις δεν σε αγαπάει περισσότερο από εσένα…


https://newzerogod.com/


Μιχάλης Πούγουνας : ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Μιχάλης Πούγουνας γεννήθηκε το 1965 στην Καλλιθέα και από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με την rock μουσική, ως τραγουδιστής και στιχουργός.

Το 1981, δημιούργησε ένα, αρχικά punk rock, συγκρότημα με το όνομα Flowers of Romance, το οποίο εξελίχθηκε στο εξωτερικό, ως το πιο γνωστό Ελληνικό Gothic συγκρότημα. Με αυτό, κυκλοφόρησε albums και singles με Ελληνικές και ξένες εταιρίες, συνεργάστηκε με τον Wayne Hussey (Dead or Alive, Sisters of Mercy, The Mission), ο οποίος έκανε την παραγωγή στο τελευταίο άλμπουμ των Flowers of Romance και εμφανίστηκε στο Rock of Gods το 1997 με τους Sisters of Mercy και τους New Model Army.

To 1998 διέλυσε τους Flowers of Romance, για να σχηματίσει το πρώτο Ελληνικό Industrial/Goth συγκρότημα, με το όνομα Nexus, αλλά και για να δημιουργήσει την δική του ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία το 1999, την Cyberdelia Records, η οποία συνετέλεσε στην άνοδο στην χώρα μας συγκροτημάτων τα οποία διένειμε, όπως οι: Apoptygma Berzerk, Covenant, Mesh και άλλοι.

Μετά από 4 album και ένα single και έχοντας ανοίξει με τους Nexus το 2000 για τους Mission, ο Πούγουνας αποφάσισε το 2005 να βάλει το συγκρότημα στον “πάγο”, αλλά και να κλείσει την Cyberdelia, η οποία μετρούσε ηδη 12 κυκλοφορίες (ανάμεσα σε αυτές κι ένα άλμπουμ των Mission).

Ένα χρόνο αργότερα, το 2006, δημιουργεί τους New Zero God, ένα post punk /Goth συγκροτημα, από το οποίο θα περάσουν κατά καιρούς, μέλη των Flowers of Romance αλλά και των Nexus. Έχοντας αρχίσει ηδη να απασχολούν τον ξένο μουσικό τύπο με κριτικές και συνεντεύξεις, οι New Zero God μπήκαν για δυο ολόκληρους μήνες, το 2011, στο top 10 του έγκυρου Αγγλικού περιοδικού Dominion, ουσιαστικά της gothic πτέρυγας του διεθνούς περιοδικού Terrorizer, κάνοντας το ίδιο το Terrorizer να προχωρήσει σε μια παρουσίαση του συγκροτήματος.

Τον Μάϊο της ίδιας χρονιάς, ο Πούγουνας προσκαλείται να τραγουδήσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς, μαζί με Άγγλους και Αμερικάνους gothic μουσικούς, μια διασκευή του τραγουδιού “Everyone Says Hi” του David Bowie, η οποία ανακηρύσσεται σε Αγγλικό Gothic ύμνο για την χρονιά του 2011, την παγκόσμια μέρα του Gothic.
To 2012, oι New Zero God κυκλοφόρησαν το mini album “Club Bizarre” από την Βρετανική Secret Sin Records, συμφώνησαν με την Αγγλική εταιρία Deadfall Management και είδε το φως ένα τραγούδι τους, του οποίου τα έσοδα πάνε σε Αμερικάνικο ίδρυμα για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά. Αυτό το τελευταίο, με τίτλο “Second Chance” βρέθηκε για ενάμιση μήνα στο #1 του CD Baby στην Αμερική..

Τον Γενάρη του 2013, η Secret Sin κυκλοφόρησε το άλμπουμ “MMXIII”, το οποίο θα ανακυρηχθεί ως το 9ο καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς από τους αναγνώστες του Ευρωπαϊκού διαδικτυακού περιοδικού Terra Relicta. Tον Μάιο, το συγκρότημα εβγαλε άλλο ένα τραγούδι, του οποίου τα έσοδα παραχωρούνται σε Αγγλικό Ιδρυμα κατά της διαφορετικότητας.

Τον Δεκέμβριο της ιδιας χρονιάς, κυκλοφόρησε το 7” “Destination Unknown / Forever Today” ενώ τον Γεναρη του 2014, η Ελληνική B-OtherSide Records επανακυκλοφόρησε το “MMXIII” και τον επόμενο μήνα, ο Πούγουνας διοργάνωσε συναυλία Ελληνικών συγκροτημάτων, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν για την αγορά φαρμάκων, για το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού..

O Μιχάλης Πούγουνας έχει ραδιοφωνική εκπομπή σε Αγγλικό Ιντερνετικό σταθμό, κάθε Πέμπτη βράδυ και σε Αμερικάνικο ραδιοφωνικό σταθμό στα FM, κάθε Σάββατο 10 με 12.

Έχει σπουδάσει σκηνοθεσία κιν/φου, ενώ εχει εμφανιστεί ως ηθοποιός στην Αγγλική ταινία “Athens, Drift”. Εχει πάρει μέρος ακόμη σε αρκετά –συνήθως- μουσικά ντοκυμαντερ όπως στο «Εδώ δεν υπάρχει Ασυλο», “Back In Black – The history is written by the bands” και άλλα…

24-1-2015

Τα άλμπουμ των New Zero God είναι διαθέσιμα στο Music Works.

Επικοινωνήστε μαζί μας


Scroll to Top