Καθαρισμός δίσκων βινυλίου

Home » Δίσκοι » Καθαρισμός δίσκων βινυλίου

 

Επαγγελματικός υγρός καθαρισμός δίσκων βινυλίου με το μηχάνημα MOTH RCM MKII.

Γιατί χρειάζεται ο καθαρισμός των δίσκων

Ο καθαρισμός των δίσκων βινυλίου αφορά όλους όσοι επιλέγουν να ακούν μουσική από βινύλιο. Είτε πρόκειται για εκείνους που αγοράζουν μεταχειρισμένους δίσκους, είτε πρόκειται για djs, είτε για συλλέκτες, είτε για απλούς ακροατές βινυλίου, ένας καθαρός δίσκος είναι απαραίτητο σημείο εκκίνησης για μια καλή εμπειρία ακρόασης.

Ο καθαρισμός των δίσκων βινυλίου βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του παραγόμενου ήχου και εξαφανίζει τα γνωστά “σκρατς” ή τις αναπηδήσεις της βελόνας του πικάπ που οφείλονται στην συσσώρευση σκόνης και άλλων ρύπων στα αυλάκια του δίσκου, με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην βελόνα.

Όλοι καταλαβαίνουμε, πως η αγορά ενός μεταχειρισμένου δίσκου συνεπάγεται αυτόματα και την αναγκαιότητα ενός καλού καθαρισμού του βινυλίου. Όσον αφορά τους καινούριους δίσκους, η σωστή συντήρησή τους καθυστερεί σημαντικά την ανάγκη για καθαρισμό. Όμως η αλήθεια είναι, πως κάθε “κύκλος παιξίματος” του αγαπημένου μας δίσκου αποθέτει σκόνη από τον περιβάλλοντα χώρο και ρύπους από τα χέρια μας στην επιφάνεια και στην συνέχεια στα αυλάκια του δίσκου, όσο κι αν είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Όταν λοιπόν κάποια στιγμή – σχετική για τον καθένα – ο θόρυβος που παράγεται από την επαφή της βελόνας με τους ρύπους δεν είναι ανεκτός, είναι καιρός να καθαριστεί ο δίσκος.

Ποιός καθαρισμός;

Τρόποι καθαρισμού των δίσκων βινυλίου κυκλοφορούν πολλοί: χειροκίνητοι, σε μηχάνημα, αυτοσχέδιοι, ερασιτεχνικοί, επαγγελματικοί, ευφάνταστοι, οικονομικοί, ακριβοί κλπ. Το ποιον τρόπο θα διαλέξουμε εξαρτάται από το πόσο πολύτιμοι είναι για εμάς οι δίσκοι μας, από την αντίληψη που έχουμε σχετικά με την ποιότητα του ήχου και από το πόσα χρήματα μπορούμε να διαθέσουμε – και για να είμαστε ειλικρινείς, όταν πρόκειται για έναν πολύ βρώμικο δίσκο, ακόμα και ένα πλύσιμο με υγρό πιάτων και μαλακό σφουγγάρι θα κάνει διαφορά σε αυτό που ακούμε…

Με αντικειμενικά κριτήρια, ένας σωστός καθαρισμός πρέπει:

  1. να καθαρίζει τους ρύπους και μέσα στα αυλάκια και όχι μόνο επιφανειακά
  2. να χρησιμοποιεί υλικά καθαρισμού κατάλληλα για βινύλιο και όχι διάφορα χημικά που μπορεί να το καταστρέψουν
  3. στην διαδικασία καθαρισμού να μην ταλαιπωρείται με τριψίματα ή άλλη μηχανική επέμβαση ο δίσκος
  4. να μην καταστρέφεται η χάρτινη ετικέτα του δίσκου

Τα παραπάνω κριτήρια εξασφαλίζονται όταν χρησιμοποιούμε ένα αξιόπιστο επαγγελματικό μηχάνημα καθαρισμού δίσκων, όπως αυτό που χρησιμοποιούμε στο δισκοπωλείο μας. Προτείνουμε να το δοκιμάσετε για να διαπιστώσετε και μόνοι σας την διαφορά.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως ο καθαρισμός των δίσκων δεν μπορεί να κάνει θαύματα και να εξαλείψει τα προβλήματα στην ποιότητα του ήχου που οφείλονται σε γρατζουνιές, βαθουλώματα ή εργοστασιακά λάθη κατά την εκτύπωση στην επιφάνεια των δίσκων. Άλλο καθαρισμός, άλλο γυαλοχαρτάρισμα!

Σύντομη περιγραφή της διαδικασίας καθαρισμού

Οι δίσκοι τοποθετούνται οριζόντια στο πλατό του μηχανήματος, καλύπτεται η χάρτινη ετικέτα του δίσκου με πλαστικό κάλυμμα και στην συνέχεια απλώνεται στην επιφάνεια του βινυλίου ειδικό διάλυμα, κατάλληλο για το υλικό του βινυλίου. Ο δίσκος αρχίζει να περιστρέφεται και το διάλυμα εισέρχεται στα αυλάκια του δίσκου με την βοήθεια ειδικού πινέλου.

Μετά από 1 λεπτό επίδρασης του διαλύματος, ανοίγουμε την λειτουργία αναρρόφησης του μηχανήματος, όπου το διάλυμα μαζί με όλους τους ρύπους που είχαν συσσωρευτεί στα αυλάκια του δίσκου, απομακρύνονται με τρόπο που θυμίζει “ηλεκτρική σκούπα”. Ο αναρροφητής του μηχανήματος σαρώνει όλη την επιφάνεια του δίσκου καθώς αυτός περιστρέφεται και περνάει αρκετές φορές πάνω από κάθε σημείο, για να απομακρύνει τους ρύπους.

Αν ο δίσκος είναι αρκετά ρυπαρός, τότε μπορεί να χρειαστεί και επανάληψη της διαδικασίας καθαρισμού. Ο δίσκος αφήνεται κάποια λεπτά εκτός θήκης για να στεγνώσει εντελώς και μετά μπαίνει σε καθαρό εσώφυλλο.

Καθαρισμός δίσκων βινυλίου : Χρεώσεις

**Η υπηρεσία καθαρισμού δίσκων είναι μη διαθέσιμη**
 
Scroll to Top