MW Ερωτηματολόγιο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΕΤΑΣ

Home » MW Ερωτηματολόγιο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΕΤΑΣ

ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΕΤΑΣ

( Yiannis Kassetas & The Funk Wizards )

απαντά στο ερωτηματολόγιο του MUSIC WORKS

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΕΤΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΕΤΑΣ

1. ΠΡΟΣΟΝΤΑ;
Σαξοφωνίστας, συνθέτης, ενορχηστρωτής, ερασιτέχνης πιανίστας. Απόφοιτος του Berklee με δίπλωμα στο άλτο σαξόφωνο με έπαινο.
2. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΟΥ;
Τζαζ φεστιβάλ στο Πουέρτο Ρίκο, συναυλίες σε τζαζ κλαμπ στη Νέα Υόρκη. Επίσης στο Τεχνόπολις τζαζ φεστιβάλ παρουσιάζοντας πάντα δικές μου συνθέσεις.
3. ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ;
Ωριμάζοντας δέχεσαι το τίμημα της διαμονής στην Ελλάδα. Με πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής όμως, από πολλούς τζαζ μουσικούς που κάνουν καριέρα και ζουν έξω…
4. ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΥΧΟΣΟΥΝ ΝΑ ΕΙΧΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙ;
Lush Life από Billy Strayhorn, Rhapsody in Blue, La mere, Nefertiti και Infant Eyes (Wayne Shorter) και άλλα πολλά. Πολλά όμως

5. DESERT ISLAND DISCS (ΔΙΣΚΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΡΗΜΙΚΟ ΝΗΣΙ);
Parker with Strings, Coltrane Ballads , La mere (Debussy), Ιεροτελεστία της άνοιξης (Stravinsky), Bubbles και Secrets (Herbie Hancock), Listen Here (Eddie Harris) , Think of one (Wynton Marsalis) , και σίγουρα κάτι από Kool and the Gang…
6. ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ / ΓΚΡΟΥΠ;
Πάρα πολλοί… Παιδικοί μου έρωτες ο Charlie Parker, o Cannonbal, o Rollins. Μετά ήρθε ο Coltrane. Για καιρό ήταν αυτός και ο Debussy μαζί με τους Headhunters και τον Eddie Harris. Μετά ο Freddie Hubbard, οι Marsalis bros και ο Garrett. Και η λίστα συνεχίζεται.. Περιοδικούς έρωτες με Brazilian και Cuban jazz επίσης.
7. ΤΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΟΥΣ ΤΩΡΑ;
Chris Potter, Michael Jackson, Debussy, George Garzone, 70’s jazz funk , Eddie Harris.
8. ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;
Δεκαετίες πίσω.. το Αμάντα του Τομ Ρομπινς. Έγραψα και ένα κομμάτι για αυτήν…
9. ΧΟΜΠΥ;
Ποδήλατο, κούρσα μόνο στο βουνό, στο δάσος, στη θάλασσα. Και κολύμπι. Και σαξόφωνο. Και πιάνο.
10. BΙΝΥΛΙΟ, ΚΑΣΕΤΑ, CD, MP3 ή WEB STREAMING;
Βινύλιο μακράν και ασυζητητί… Αν και το YouTube έχει πλέον διαμάντια που αν χάνουν σε ήχο κερδίζουν σε εικόνα.
11. Η INDIE ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ;
Μάλλον καλό της έκανε.
12. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ;
“What do you do when you fall? you walk up and keep running stronger than before”

BEST NEW RELEASES @ mw B

Γιάννης Κασέτας

“Northern Lights”

Ακολουθεί δελτίο τύπου.

Το “Northern Lights” είναι το 5ο άλμπουμ του σαξοφωνίστα και συνθέτη Γιάννη Κασέτα. ο οποίος φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια στη δισκογραφία (από το ντεμπούτο του «The Truth about the Alien Invasion in Egypt”, 2007, Puzzlemusik) Στο “Northern Lights” συμμετέχει μια πλειάδα κορυφαίων μουσικών της ελληνικής σκηνής – περισσότεροι από 12 ! – αλλά και ο διεθνούς φήμης σαξοφωνίστας Craig Handy στο κομμάτι “Fat Mummra”. Το νέο άλμπουμ του Γιάννη Κασέτα βασίζεται μεν στη σύγχρονη τζαζ και τζαζ-φανκ σκηνή της Νέας Υόρκης, με έναν τρόπο δε χαρακτηριστικό του καλλιτέχνη, που αφήνει χώρο στις συνθέσεις να αναπτυχθούν, κλείνοντας το μάτι και σε άλλες κατευθύνσεις. Όπως για παράδειγμα στο ομώνυμο “Northern Lights” , κομμάτι που έχει τα φόντα να κάνει το crossover και να ακουστεί και από κοινό που δεν έχει απαραίτητα κάποια ιδιαίτερη επαφή με την jazz.

Επιπλέον, ο Κασέτας αφήνεται να παρασυρθεί δημιουργικά από τις «εξωμουσικές» επιρροές του: τις ταινίες φαντασίας, την απεραντοσύνη της θάλασσας, τα χρώματα του ουρανού και το χάος του διαστήματος. Αναζήτησή του η δημιουργία εικόνων, αλλά ακόμα και ιστοριών μέσα από τον ήχο. Το τελικό αποτέλεσμα βρίσκει τον σαξοφωνίστα και συνθέτη στην καλύτερή του περίοδο, να μας παραδίδει ένα άλμπουμ με πλοκή, φαντασία, ένα άλμπουμ που δεν ξέρεις τι σε περιμένει, καθώς το ένα κομμάτι διαδέχεται το άλλο και βυθίζεσαι όλο και περισσότερο στην ακρόαση.

Το άλμπουμ αποτελείται από 11 tracks, στην ουσία όμως η διάρθρωση του είναι διαφορετική. Μετά το εναρκτήριο “Bubbles of Reality” στο οποίο συμμετέχουν σύσσωμοι οι Next Step Quintet, ακολουθούν το “Northern Lights”, το οποίο αποτελείται από 3 σχεδόν αυτόνομα μέρη, η εντυπωσιακή στην ανάπτυξη και την πολυμορφία της πενταμερής σουίτα “The Dark Suite” που αποτελεί και το grand opus του άλμπουμ, πριν καταλήξουμε στο χωρισμένο σε δύο μέρη “Fat Mummra”.

Σε αυτό το άλμπουμ, ο Κασέτας έχει την τιμή να συνεργάζεται με τον σπουδαίο Αμερικανό σαξοφωνίστα Craig Handy, ο οποίος έχει παίξει στο πλευρό του Art Blakey και του Wynton Marsalis και έχει δισκογραφήσει με τον Charles Mingus, τον John Scofield,τον Abdullah Ibrahim, τον Joe Henderson και τον Freddie Hubbard μεταξύ άλλων.

Στο άλμπουμ παίζουν οι μουσικοί: Craig Handy (άλτο σαξόφωνο), Δημήτρης Τσάκας (άλτο και σοπράνο σαξόφωνο), Τάκης Πατερέλης (τενόρο σαξόφωνο), Δημήτρης Παπαδόπουλος (τρομπέτα), Αντώνης Ανδρέου (τρομπόνι), Κωστής Χριστοδούλου (πιάνο), Δημήτρης Σεβδαλής (πιάνο & rhodes ), Απόστολος Λεβεντόπουλος (κιθάρα), Γιώργος Γεωργιάδης (ηλεκτρικό μπάσο), Κώστας Λιόλιος (τύμπανα) και σύσσωμοι οι Next Step είτε όλοι μαζί (στο “Bubbles of reality”) είτε σε μονάδες σε διάφορα tracks : Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο), Θοδωρής Κότσιφας (κιθάρα) Ντίνος Μάνος (κοντραμπάσο), Βασίλης Ποδαράς (τύμπανα)

Σε 4 tracks συμμετέχει στα τύμπανα ο Αλέξανδρος – Δράκος Κτιστάκης (Alex Drakos Trio)

Όλα τα κομμάτια είναι συνθέσεις του Γιάννη Κασέτα.

Η ηχογράφηση του “Fat Mummra” έγινε στα Lizard Sound Studios με ηχολήπτη τον Δημήτρη Καρπούζα, ενώ τα υπόλοιπα κομμάτια του άλμπουμ ηχογραφήθηκαν στο Studio Sierra με ηχολήπτες τους Άκη Πασχαλάκη και Γιώργο Καριώτη. Μίξη & Mastering: Γιώργος Πρινιωτάκης (Artracks Studios)

Παραγωγή: Γιάννης Κασέτας

Εικαστικό Εξώφυλλου και Γραφιστική Επιμέλεια: Ιφιγένεια Λιάγγη

Το άλμπουμ κυκλοφορεί από την Puzzlemusik σε CD και σε digital μορφή (mp3 και streaming) σε itunes, Google Play, Spotify, Tidal, Deezer και πολλές άλλες ψηφιακές πλατφόρμες.

10-06-2017


Scroll to Top