MW Ερωτηματολόγιο: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΩΚΟΣ

Home » MW Ερωτηματολόγιο: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΩΚΟΣ

χρήστος τζιώκος λώλαμα δύο
Χρήστος Τζιώκος (φωτο: Α. Χρυσάνθου)

ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΩΚΟΣ (ΛΩΛΑΜΑ ΔΥΟ)

απαντά στο ερωτηματολόγιο του MUSIC WORKS

1. ΠΡΟΣΟΝΤΑ;
Να αφουγκράζομαι (αυτοδίδακτος)…

2. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΟΥ;
Όταν μαζί με τους Λώλαμα, γύρω στις αρχές του ’90, εμφανιστήκαμε στη βίλα Αμαλίας… η αποδοχή που είχαμε από τους ανθρώπους που ήρθαν να μας δουν και να μας ακούσουν… και το ότι τραγουδούσαν μαζί μας τους στίχους των τραγουδιών (ενώ δεν είχαμε δισκογραφική δουλειά)…

3. ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ;
Να μπορώ να καταλαβαίνω τους ανθρώπους και να επικοινωνώ μαζί τους. Να προσπαθώ να μην γίνω κτήνος, να προσπαθώ να μην γίνω κτήνος, να προσπαθώ να μην γίνω κτήνος…

4. ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΥΧΟΣΟΥΝ ΝΑ ΕΙΧΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙ;
Αλησμονώ και χαίρομαι (δημοτικό), Το χαμόγελο της Τζοκόντας (Μ. Χατζιδάκις), From Her To Eternity (Nick Cave and the Bad Seeds), Miss You (Trentemoller) (αυτά μου ήρθαν πρώτα πρώτα στο μυαλό…)

5. DESERT ISLAND DISCS (ΔΙΣΚΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΡΗΜΙΚΟ ΝΗΣΙ);
John Cage: 4’33”

6. ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ / ΓΚΡΟΥΠ;
Πετρολούκας Χαλκιάς, Eκτός Ελέγχου, Τρύπες, η τετράς του Πειραιώς, Στέρεο Νόβα, Μ. Χατζιδάκις, Smashing Pumpkins, Johnny Cash, Neil Young, Moby, Laurie Anderson, Django Reinhard, Violent Femmes…

7. ΤΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΟΥΣ ΤΩΡΑ;
Beirut (Sunday Smile)

8. ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;
Η χώρα των τυφλών (Herberd G. Wells)

9. ΧΟΜΠΥ;
Να γράφω, να παίζω μουσική με τον δεύτερο από τους Λώλαμα δύο, να μην κάνω τίποτα…

10. ΒΙΝΥΛΙΟ,ΚΑΣΕΤΑ, CD, MP3 ή WEB STREAMING;
Όλα είναι απαραίτητα και το καθένα για τον δικό του, ξεχωριστό λόγο. Η μουσική πρέπει να διαδίδεται με κάθε μέσο, έστω και σιγομουρμουρίζοντας… (Βέβαια, η γοητεία του βινυλίου είναι μοναδική και αξεπέραστη)

11. Η (INDIE ΜΟΥΣΙΚΗ) ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ;
Την προτιμώ όπως ήταν πριν την εποχή του ίντερνετ. Τώρα μου φαίνεται πιο νωχελική.

12. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ;
Η χειρότερη τιμωρία είναι η απειλή.Οι Λώλαμα υπήρξαν ένα σπουδαίο σχήμα της δεκαετίας του ’90 που είχαν συμμετάσχει σε μια ιστορική συλλογή του fanzine B23, την Fragmenta IV με το κομμάτι “Αίνιγμα”. Το 1993 κυκλοφορούν το 7” single με τίτλο ” Ο βωμός της μοναξιάς” με 3 τραγούδια, στην Fifth Dimension.
Ενώ το group ήταν ενεργό τα επόμενα χρόνια και είχε ηχογραφήσει υλικό για ολόκληρο LP, διαλύθηκε το 1997 χωρίς αυτά τα τραγούδια να κυκλοφορήσουν ποτέ.
Δεν θέλησαν, για τους δικούς τους λόγους περίπου 2 χρόνια πριν, να κυκλοφορήσουν από την Labyrinth of thoughts το παλιό αυτό υλικό. Όμως, αυτή η επικοινωνία έγινε η αφορμή να δημιουργηθούν οι Λώλαμα δύο από τον πυρήνα του αρχικού group. Δηλαδή τον Χρήστο Τζιώκο στα φωνητικά και τους στίχους και τον Στέλιο Εμμανουηλίδη στην κιθάρα και στην σύνθεση. Ηχογράφησαν 6 “Σχεδόν ετοιμόρροπα” τραγούδια, 3 από τα οποία, μας έρχονται από το παρελθόν.Όμως οι μουσικές πόρτες του παρελθόντος είχαν πια σφραγιστεί για τα καλά. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί διαφορετικά, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επιλογές τους. Έτσι, το μουσικό τους ύφος πλέον, είναι ένας συνδυασμός από ακουστική και κλασική κιθάρα, ούτι, κλαρίνο, μπάσο, hammond, τύμπανα, κρουστά και άλλα όργανα. Κι όμως, ο ακροατής βιώνει τη συνέχεια, παρ’ όλο το πέρασμα του χρόνου, παρ’ όλες τις αλλαγές. Όσοι είχαν εκτιμήσει τραγούδια όπως “Η καταιγίδα” θα το βρουν μπροστά τους αλλαγμένο, αλλά το ίδιο συγκινητικό και καθηλωτικό όπως και 20 περίπου χρόνια πριν.

Ο δίσκος κυκλοφορεί από την Labyrinth of thoughts records (http://www.labyrinthofthoughts.gr ) περιορισμένη έκδοση 250 αριθμημένων αντιτύπων. Όλα σε μαύρο βινύλιο.
Tracklist:1. Η καταιγίδα αργεί 2. Αυτοφαγία 3. Σιωπή 4. Μετατροπέας 5. Σύννεφο 6. Καλειδοσκόπιο
Ο Χρήστος Τζιώκος έχει κυκλοφορήσει 3 βιβλία. “Ο Δερμάτινος Ανθρωπος”, “Ανάσα από τη Φτερούγα ενός Σπουργίτη” και “Ο Φτωχός”. Ολα, από τις εκδόσεις University studio press.


Scroll to Top