Οι Penny Dreadful δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο του 2010 από μια παρέα τριών φίλων: τον Γιάννη
Καλιφατίδη (κιθάρα, φωνή), τον Πάνο Μπόμπολα (μπάσο) και τον Νίκο Παναγιώτου (τύμπανα). Με αυτή τη σύνθεση, η μπάντα κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2010 το πρώτο της demo, με τον τίτλο Sweet November. Από τον Ιούνιο του 2011, στο σχήμα προστέθηκε ως δεύτερος κιθαρίστας ο Χρήστος Καλλιμάνης.


Το γκρουπ πήρε το όνομά του από το ομώνυμο είδος των βρετανικών αναγνωσμάτων του 19ου αιώνα, τα οποία κόστιζαν μία πένα και αντλούσαν τη θεματολογία τους από ιστορίες φρίκης και γοτθικού τρόμου.
Οι Penny Dreadful έχουν εμφανιστεί στις περισσότερες από τις μεγάλες αθηναϊκές σκηνές (Fuzz, An Club,6 d.o.g.s.) ενώ έχουν ανοίξει συναυλίες για ιστορικές μπάντες, όπως οι Last Drive, Illegal Operation, Alex K., αφήνοντας πάντοτε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Τέσσερις φιγούρες ξεχύνονται στα λιβάδια αφήνοντας πίσω τους μια ρημαγμένη πολιτεία τυλιγμένη στους ίσκιους, κάτω από έναν ουρανό που ακροβατεί ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Έχουν άραγε φύγει με τη θέλησή τους ή μήπως αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη; Μοιραία πρωταγωνιστές σε μια σειρά από αυτοτελείς ιστορίες που διαδραματίζονται σε μια πόλη που ονομάζεται Deadwood, οι Penny Dreadful μιλούν για καταραμένους έρωτες, εφιαλτικά όνειρα και κουρελιασμένους χαρακτήρες.
Η ιστορία συνεχίζεται στο εσώφυλλο του CD. Τα σύννεφα έχουν παραμερίσει, κάνοντας τόπο στην καρικατούρα ενός ξεθωριασμένου Ήλιου. Οι τέσσερις φιγούρες έχουν φύγει, άγνωστο για που…

Πέρα από τις ξεκάθαρες μουσικές καταβολές και με επιρροές από τον αμερικανικό εναλλακτικό ήχο και την ανεξάρτητη σκηνή της Αυστραλίας, όλα τα κομμάτια του άλμπουμ φανερώνουν ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια αυθεντική rock ’n’ roll μπάντα που αρνείται να στριμωχτεί σε κάποιο συγκεκριμένο συρτάρι, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα από κιθαριστικά ξεσπάσματα, φρενήρεις ρυθμούς και στιγμές μυσταγωγίας.
Από τις πρώτες κιόλας νότες, ο δίσκος αποκαλύπτει την αγάπη της μπάντας για τις μελωδικές πλην όμως εμπρηστικές κιθάρες, άλλοτε πνιγμένες στην παραμόρφωση και άλλοτε λες κι έχουν βγει από spaghetti western και road movies, βουτηγμένες στους μουντούς ήχους του βιμπράτο και στον βρόμικο θόρυβο, ενώτα ντραμς σε παρασύρουν στη δίνη τους και το μπάσο στηρίζει στιβαρό σαν βράχος τη ραχοκοκαλιά τωνκομματιών. Τα παθιασμένα φωνητικά ισορροπούν ανάμεσα στο punk και στη μελωδία, στην οργή και στημελαγχολία, πραγματοποιώντας τον δικό τους μυστικό περίπατο στα σκοτεινά μονοπάτια της καθημερινότητας.

Τα 12 τραγούδια του άλμπουμ είναι προϊόν της κοινής πορείας των μελών της μπάντας, με το Deadwood να κλείνει έναν διετή κύκλο μουσικών περιηγήσεων, γεμάτο πρόβες, συναυλίες και αναζητήσεις.Το Deadwood ηχογραφήθηκε ανάμεσα στον Αύγουστο και στον Οκτώβριο του 2012 στα αθηναϊκά Dope of Sound Studio και Peter Pan’s Garden. Τη φροντίδα της ηχογράφησης και της μίξης είχε ο Στέφανος Δουβίτσας, ο οποίος συνυπογράφει και την παραγωγή του άλμπουμ, μαζί με τους Penny Dreadful. Τέλος, το artwork είναι σχεδιασμένο όλο στο χέρι και φέρει την υπογραφή του Δημήτρη “Sidheog” Στεβή.

Το άλμπουμ κυκλοφορεί από τη B Minor Records σε CD Digisleeve και σε 300 αριθμημένες κόπιες βινυλίου των 180 γραμμαρίων.


Scroll to Top