Είναι δύσκολη και γοητευτική η απόπειρα να περιγράψεις τη μουσική των Illegal Operation. Με το ένα πόδι στους βάλτους του Μισισσιπή και το άλλο στους βάλτους της αθηναϊκής νύχτας, ακροβατούν με μοναδική ικανότητα ανάμεσα στα blues, το rock και τον πειραματισμό.
Εδώ και πάνω από μια δεκαετία, απολαμβάνουν να ταξιδεύουν στο εξώτερο μουσικό σύμπαν και επιστρέφοντας στη γη να μοιράζονται τις περιπέτειές τους με τους φίλους τους. Μια δυναμική παρέα που της αρέσει να ταράζει τις νύχτες της πόλης με τις εμφανίσεις της, μια μουσική κολεκτίβα που υπάρχει για να δημιουργεί, να «πειράζει», να ανατρέπει.
Σχηματίστηκαν το 2000 με αφορμή το «Blues Festival» της Πετρούπολης από τους Μανώλη Αγγελάκη (κιθαρα φωνή) , Στάθη Ιωάννου (κιθάρα), Αντώνη Λιβιεράτο (πλήκτρα, φωνή), Κώστα Καταληματία (μπάσο), Μάριο Σαρακηνό (τύμπανα) και Γιάννη Μαρίνο ( τρομπόνι).
Κάνουν το ντεμπούτο τους στη δισκογραφία με δύο singles, το «κόκκινο» και το «κίτρινο». Τα 2001 κυκλοφορούν με την ιστορική ανεξάρτητη εταιρεία HitchHyke το 1ο album τους με τίτλο “Blue Project”, που ανάμεσα σε δικά τους κομμάτια, περιέχει ασελγείς προτάσεις πάνω σε κλασικά blues standards των Leadbelly, Willie Dixon και Blind Lemon Jefferson. Όμως αυτές οι προτάσεις εκφράζουν μια εντελώς προσωπική και ιδιαίτερη οπτική, που τους κάνει να ξεχωρίζουν από τα «τυπικά» blues συγκροτήματα. Για τους Illegal, τα blues δεν είναι η κατάληξη, αλλά η αφετηρία για να δώσουν το δικό τους στίγμα. Δεν μιλούν για ιστορίες που άκουσαν, αλλά για ιστορίες που ζουν. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν αναστολές στην προσέγγισή τους. Οι εμφανίσεις τους ταράζουν τα νερά της σκηνής και δημιουργούν έναν πιστό κύκλο φίλων, που συνεχίζει μέχρι σήμερα να δίνει το παρόν στις συναυλίες τους. Στο μεταξύ, η σύνθεση της ομάδας γνωρίζει μεταβολές: Ο τρομπονίστας Γιάννης Μαρίνος αποχωρεί, ενώ στα live συμμετέχει σαν αναπληρωματικός μπασίστας Κώστας Κοτζαμπόπουλος.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2002 οι Illegal Operation κυκλοφορούν το E.P’ Bust πάλι από την HitchHyke, το οποίο περιέχει δικά τους κομμάτια, αλλά και διασκευές του John Barry, όπως και του θέματος της τηλεοπτικής σειράς «Kojak» του B. Goldenberg. Λίγο μετά την κυκλοφορία του, αφήνει το γκρουπ ο Αντώνης Λιβιεράτος.
Μια συνεργασία τους με τον Γιώργο Τσαλκίδη (a.k.a. d.j. Lostromos) οδηγεί στην ένταξή του στις τάξεις του γκρουπ με πολλαπλά καθήκοντα στην κιθάρα, τα πλήκτρα, τα κρουστά και το τρομπόνι.
Πάντα συνεχίζουν να γράφουν τραγούδια και να εμφανίζονται σε κάθε είδους σκηνή, μεταφέροντας το μήνυμα και τη μουσική τους παντού. Στην εντεκάχρονη διαδρομή τους, οι Illegal έχουν παίξει με καλλιτέχνες και μπάντες όπως οι Canned Heat, Big Sleep, Louis Tillet, Tricky, Gallon Drunk, Sivert Hoyem, Savage Republic και The Last Drive.

Ο νέος σταθμός στην τρελή πορεία τους, έχει τον τίτλο ”3rd Day”. Περικλείει απόηχους από τις προηγούμενες δουλειές τους αλλά ιχνηλατεί και νέους δρόμους, αγαπάει τα blues αλλά και τα ξεσπάσματα του rock’n’roll, τις ήπιες εξομολογήσεις της folk αλλά και τα ερωτικά funk groove, τους μισοσκότεινους δρόμους της πόλης αλλά και τα ανοιχτά πεδία της καρδιάς, τα στιχάκια που υπονοούν περισσότερα απ’ όσα λένε αλλά και λένε περισσότερα απ’ όσα υπονοούν, τη δύσκολα κερδισμένη σοφία, που μόνο αυτή η μουσική μπορεί να απεικονίσει με τέτοιο τρόπο. Tην μουσική του Johnny Cash αλλά και του Johnny Rivers, του Nick Cave, του Woody Guthrie, παιγμένη με πάθος στη πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.
Το ”3rd Day” ηχογραφήθηκε σε παραγωγή των Illegal Operation και κυκλοφορεί από την Inner Ear σε διπλό βινύλιο με ένθετο cd.


Scroll to Top