Κυκλοφορεί από την Puzzlemusik , το ντεμπούτο CD των The Next Step Quintet με τίτλο το όνομά τους.
Πέντε νεαροί Έλληνες μουσικοί, που έχοντας μοιραστεί πολλές μουσικές εμπειρίες, λόγω της κοινής τους φοίτησης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, προχώρησαν στο «επόμενο βήμα»: στη δημιουργία αυτού του jazz σχήματος, με σκοπό μέσα από τις δικές τους συνθέσεις και τον συλλογικό αυτοσχεδιασμό να σχηματίσουν τη δική τους πρόταση για τη jazz του σήμερα.

Οι Θοδωρής Κότσυφας (κιθάρα), Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο), Ντίνος Μάνος (κοντραμπάσο) και Βασίλης Ποδαράς (ντραμς) γνωρίστηκαν ως φοιτητές, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου και συμμετείχαν με διάφορους συνδυασμούς σε ποικίλα projects. Απόφοιτοι, στην Αθήνα πια, συναντήθηκαν τυχαία σε ένα jam session με τον Ελληνο-Σουηδικής καταγωγής Ορφέα Τσουκαλά (σαξόφωνο) και συνειδητοποίησαν ότι οι πέντε τους είχαν κοινό όραμα και κοινή άποψη για τη μουσική.
Το άλμπουμ, που φέρει για τίτλο το όνομά τους, περιλαμβάνει 9 δικές τους modern jazz συνθέσεις.

Ο όρος “modern jazz” χρησιμοποιείται με την έννοια, ότι ο ήχος τους είναι κάτι που συμβαίνει τώρα και ως εκ τούτου δεν έχει αποκτήσει «ταμπέλα» που να τον χαρακτηρίζει. Ο ιδιαίτερος, προσωπικός ήχος τους αποκαλύπτει την αγάπη τους για τα σύγχρονα ρεύματα της jazz, για το alternative rock καθώς και για τη σύγχρονη μουσική εν γένει. Πέντε νέοι μουσικοί, με μέσο όρο ηλικίας τα 25 χρόνια – πράγμα πρωτόγνωρο για το μουσικό ιδίωμα που υπηρετούν και για τη χώρα στην οποία ζουν και δημιουργούν – υπογράφουν ένα άλμπουμ ευρηματικό, άμεσο, τεχνικά άρτιο. Ένα άλμπουμ που ακούγεται με άνεση, πρωτότυπο, χωρίς να χρειάζεται να προσπαθήσει καθόλου γι αυτό. Το εναρκτήριο “Regression” σε κερδίζει, από τις πρώτες νότες του θέματός του και σε καθηλώνει στην εξέλιξή του, η ήρεμη δύναμη του “Connection” δείχνει ήδη να ξεχωρίζει στο ραδιόφωνο, ενώ το “Esbjorn” αποτίει φόρο τιμής στον πρόωρα χαμένο Esbjorn Svensson των E.S.T.

Ολόκληρο όμως το άλμπουμ στέκεται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, που απλά αποδεικνύει αυτό που πιστεύαμε πως κάποια στιγμή θα αναγνωριστεί: ότι το επίπεδο της jazz στην Ελλάδα είναι πια επίπεδο διεθνών προδιαγραφών και ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου ώστε το ύφος και το ήθος συγκροτημάτων όπως οι “The Next Step Quintet” να αγκαλιαστεί και από ένα ευρύτερο μουσικόφιλο κοινό, πέρα από τους φίλους της jazz.

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε τον Απρίλιο του 2012 στο Lizard Sound Studio.
Ηχοληψία, μίξη, mastering: Δημήτρης Καρπούζας.
Παραγωγή: The Next Step Quintet


Scroll to Top